Αρχική | Μάκης Κεραυνός | Πέραν των 43 εκ. πήρε η Εκκλησία από το ΧΑΚ αλλά δεν πληρώνει στο Φόρο Εισοδήματος
Πέραν των 43 εκ. πήρε η Εκκλησία από το ΧΑΚ αλλά δεν πληρώνει στο Φόρο Εισοδήματος PDF Εκτύπωση E-mail

Πηγή: Αλήθεια
12 Οκτωβρίου 2004


• Μόνον η Μονή Κύκκου πήρε 21,5 εκ. λίρες, ενώ η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου Λέμπας περιορίσθηκε στα 2 εκατομμύρια λίρες


Της Νάνσιας Χαρίδη

Παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία της Κύπρου, όπως φαίνεται και στο πόρισμα που η Διερευνητική Επιτροπή για το ΧΑΚ παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα στον Υπουργό Οικονομικών, πήρε από το Χρηματιστήριο κατά την περίοδο 1999-2000 ποσό 43.198.000 λιρών, δεν φρόντισε να πληρώσει στο κράτος τους φόρους της.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, η Εκκλησία οφείλει στο Φόρο Εισοδήματος ποσό 40 εκατομμυρίων λιρών. Το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε τα τελευταία 4 χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό. Η Εκκλησία θα μπορούσε εύκολα να πληρώσει τις οφειλές της στο κράτος, αν έδινε έστω τα ποσά που πήρε από τις πωλήσεις μετοχών το 1999 και στις αρχές του 2000. Κι αυτό διότι, όπως φαίνεται από το πόρισμα τns Διερευνητικήs για το ΧΑΚ, η Εκκλησία πήρε τα ποσά που φαίνονται πιο κάτω πουλώντας μετοχές:

Ιερά Μονή Κύκκου: 21.651.656 λίρες
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: 13.494.161 λίρες
Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου Λέμπας: 2.050.886 λίρες
Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου: 1.938.040 λίρες
Ιερά Μητρόπολη Κιτίου: 1.241.567 λίρες
Κεντρικό Εκκλησιαστικό Ταμείο: 1.321.598 λίρες
Ιερόs Ναόs Χρυσαλινιώτισσαs: 880.095 λίρες
Εκκλησία Φανερωμένης: 620.000 λίρες


Όπως φαίνεται και πιο πάνω, τα ποσά που εισπράχθηκαν ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια λίρες. Να σημειωθεί ότι στο πόρισμά της η Διερευνητική επιρρίπτει ευθύνες σε εκτελεστική εξουσία, αξιωματούχους εταιρειών, διοικητικούς συμβούλους, Χρηματιστές, εκδότες και άλλους. Δεν αφήνει εκτός ούτε τους επενδυτές, τους oποίους o πρόεδρος της Διερευνητικής Γιαννάκης Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «μαινόμενα άλογα».

Χθες, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός δήλωσε ότι το υπουργείο του θα εξετάσει υπεύθυνα το πόρισμα πριν προβεί σε δηλώσεις. Το υπουργείο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεραυνός, δεν μιλά για νταβατζήδες. Θα μιλήσει υπεύθυνα όταν θα ενημερωθεί. Ελπίζω δε ότι τελικά θα επικρατήσει το αίσθημα δικαίου.

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άριστος Χρυσοστόμου δήλωσε ότι όλοι όσοι ενέχονται, μηδενός εξαιρουμένου, και αποδειχθεί με στοιχεία η ενοχή τους, θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μίλησε για όσους «καταλήστευσαν τον ιδρώτα του λαού στο μεγάλο φαγοπότι», ενώ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου αφού διευκρίνισε ότι δεν έχει το πόρισμα, όταν το πάρει θα τοποθετηθεί με δημόσιες δηλώσεις.