Αρχική | Ο Τύπος / ΜΜΕ | Συνεχίζεται η λεηλασία των επενδυτών από τις τράπεζες
Συνεχίζεται η λεηλασία των επενδυτών από τις τράπεζες PDF Εκτύπωση E-mail

Πολλοί πιστεύουν πως το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου αποτελεί ένα δυσάρεστο γεγονός που αφορά μόνο το παρελθόν. Πρόκειται για αυταπάτη. Όπως κάθε έγκλημα, έτσι και αυτά που διέπραξαν πολλοί εκδότες, διοικητικοί σύμβουλοι, τραπεζίτες και χρηματιστές, αναπόφευκτα έχουν συνέπειες στη ζωή πολλών ανθρώπων ακόμα και σήμερα. Τραπεζικοί "κολοσσοί" κτίστηκαν με κόλπα, αντλώντας εκατοντάδες εκατομμύρια από ανυποψίαστους επενδυτές με στημένα παιγνίδια και ψεύτικες υποσχέσεις. Κάποιοι μάλιστα έκαναν λαμπρές καριέρες από τις "επιτυχίες" τους χάρη στην αδυναμία των θεσμών να τους ελέγξουν, αλλά και την πολιτική διαφθορά που όχι μόνο επέτρεψε και ανέχθηκε την ασυδοσία, αλλά υπήρξε και βασικός συντελεστής της.

 

Οι εξελίξεις που τροφοδότησαν τον χρηματιστηριακό παροξυσμό του 1999 ήταν αποτέλεσμα ενός ανεξέλεγκτου και άκρως κερδοσκοπικού δανεισμού που προώθησαν οι τράπεζες, αρχικά μεταξύ στελεχών και οικονομικά εύπορων πελατών τους και στη συνέχεια στον οποιονδήποτε. Ο δανεισμός για αγορά μετοχών πήρε διάφορες μορφές. Από αυξήσεις σε τρεχούμενους λογαριασμούς φυσικών και νομικών προσώπων, προσωπικών δανείων, δανείων για αγορά μετοχών, λογαριασμών περιθωρίου (margin accounts) μέχρι και εικονικών ενοικιαγορών. Όλα αυτά υπάρχουν καταγραμμένα από την ΚΤ, η οποία από τα μέσα του 1999 ζητούσε από τις εμπορικές τράπεζες να πάψουν τις χορηγήσεις δανείων για επενδυτικούς σκοπούς. Μάλιστα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η ΚΤ ζήτησε με σχετική εγκύκλιο τον τερματισμό των πιστωτικών διευκολύνσεων για σκοπούς επενδύσεων, αλλά και το σταδιακό κλείσιμο των investor accounts με χρεωστικό υπόλοιπο κατά τρόπο μάλιστα που να μην δημιουργούνται αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματιστηριακή αγορά διά της σταδιακής πώλησης των μετοχών που είχαν ως εξασφάλιση. Παρά και τις άλλες εγκυκλίους που ακολούθησαν, οι εμπορικές τράπεζες όχι μόνο δεν συμμορφώθηκαν, αλλά, αντίθετα, συνέχιζαν να αυξάνουν τις πιστωτικές διευκολύνσεις, επινοώντας μάλιστα και τρόπους ώστε να ξεγελούν την ΚΤ, όπως με τις εικονικές ενοικιαγορές όπου η σύζυγος αγόραζε από το σύζυγο έπιπλα και κατσαρόλες. Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες κρατούσαν "ζεστό" το παιγνίδι του χρηματιστηρίου, αυξάνοντας τα κέρδη από τόκους και προμήθειες ενώ παράλληλα εισήγαγαν στο ΧΑΚ προβληματικές κυρίως εταιρείες που ήταν πελάτες τους, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, με αποτέλεσμα χιλιάδες επενδυτές να φορτωθούν ζημιογόνες μετοχές.

 

Πρόσφατα ο ΠΑΣΕΧΑ εξασφάλισε πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο οποίο υπάρχουν ηχογραφημένοι διάλογοι κορυφαίων αξιωματούχων της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής καθώς επίσης και στοιχεία συναλλαγών που ξεκάθαρα φανερώνουν μια προσυνεννόηση μεταξύ τους για παγίδευση επενδυτών με την πρακτική της χειραγώγησης των τιμών. Σκοπός της μεταξύ τους συμφωνίας, σύμφωνα με το πόρισμα, ήταν η αλληλοστήριξη των μετοχών τους έτσι ώστε από τη μια η Ελληνική Τράπεζα να αντλήσει κεφάλαια από την εξάσκηση των Rights και από την άλλη η Τράπεζα Κύπρου να επιτύχει με την έκδοση 39 εκατομμυρίων μετοχών στο ΧΑΑ. Το κόλπο "έπιασε" και οι τράπεζες "ρούφηξαν" στην κυριολεξία και τις τελευταίες σταγόνες ρευστότητας που διέθεταν οι επενδυτές. Το πόρισμα φανερώνει επίσης την ευκολία με την οποία οι τράπεζες έρχονταν σε προσυνεννόηση η μία με την άλλη για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των πελατών και επενδυτών τους.

 

Το πόρισμα της ΕΚ αποκαλύπτει ακόμα πως αν οι εμπορικές τράπεζες συμμορφώνονταν με τις υποδείξεις της ΚΤ, τότε τα σχέδια που είχαν δρομολογήσει για νέες εκδόσεις και αυξήσεις κεφαλαίων θα ακυρώνονταν και συνεπώς είχαν κάθε συμφέρον να παρανομήσουν. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση της Μαίρης Δημητρίου προς τον Σταύρο Αγρότη (πρώην στελεχών της Τράπεζας Κύπρου) η οποία αναφερόμενη στο σενάριο της συμφωνίας χειραγώγησης με την Ελληνική είπε την περίφημη αγγλική φράση "scratch my back to scratch yours". Η ειρωνεία είναι πως ο κ. Αγρότης εμφανίζεται τώρα και ως μάρτυρας της Τράπεζας Κύπρου σε αγωγές κατά επενδυτών σε σχέση με επενδυτικά δάνεια.

 

Οι τράπεζες έχουν ακόμα το θράσος να ζητούν και αυτά που έδιδαν στους επενδυτές για να αγοράζουν τις φούσκες που οι ίδιες προμελετημένα δημιουργούσαν. Έτσι κερδίζουν κάθε χρόνο τα εκατομμύρια. Χιλιάδες επενδυτές εξακολουθούν να κουβαλούν ασήκωτα οικονομικά βάρη καθώς επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη η απειλή πτώχευσης και εκποίησης των περιουσιών τους. Η ασυδοσία των τραπεζών δεν αποτελεί μόνο μια αποτυχία των θεσμών να εφαρμόσουν τους νόμους, αλλά μια τρανταχτή απόδειξη των πελατειακών σχέσεων των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων με τα κόμματα. Πρόκειται για ένα σύστημα που προάγει την πολιτική διαφθορά και επιβραβεύει την παρανομία, την απληστία και την ασυδοσία. Η κρίση που βιώνουμε έχει βαθιά τις ρίζες της στην κρίση αξιών, όχι χρηματιστηριακών... αλλά πρωτίστως ηθικών. Πρόεδρος ΠΑΣΕΧΑ

Μιχάλης Ολύμπιος

Κωδικός άρθρου: 944688 ΠΟΛΙΤΗΣ - 09/05/2010, Σελίδα: 55