Αρχική | Μάκης Κεραυνός | Προς φορολόγηση της Εκκλησίας
Προς φορολόγηση της Εκκλησίας PDF Εκτύπωση E-mail


Πηγή: Phileleftheros
29 Μαρτίου 2005


Του Χάρη Χριστοφόρου


Με στόχο να υπάρξει κατάληξη στο θέμα της κοινά αποδεκτής φόρμουλας για την φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Εκκλησίας, χωρίς ωστόσο να εγείρεται θέμα επιβολής φόρου στην ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία, είχαν χθες νέα συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών και ο μητροπολίτης Κιτίου. Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο μητροπολίτης, ο οποίος ενεργεί ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου στην προσπάθεια σύνταξης ενιαίας φορολογικής πολιτικής για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας, εκτιμά πως μέχρι τα μέσα Μαΐου θα μπορούσε να εξευρεθεί ικανοποιητική ρύθμιση του ζητήματος.

Μέχρι τον Μάιο τις γενικές θέσεις των δύο πλευρών, σε επεξεργασμένη και πλέον λεπτομερή μορφή, θα τις εξετάσουν οι εμπειρογνώμονες της Εκκλησίας και του υπουργείου, προκειμένου να αρθεί το κείμενο της συμφωνίας ενώπιον των ηγεσιών των δύο μερών προς έγκριση. Σε αυτό το στάδιο ο μητροπολίτης είναι εξουσιοδοτημένος από την Ιερά Σύνοδο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο, ωστόσο εξυπακούεται πως κάθε συμφωνία στην οποία καταλήξουν τα δύο μέρη θα πρέπει να τύχει της έγκρισης τόσο του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και της Συνόδου.

Την ανάγκη επιβολής φορολογίας στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας επεσήμανε κατά την πρόσφατη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από πλευράς Πολιτείας οι ηγεσίες των κομμάτων και αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου υποστηρίζουν τη φορολόγηση των καθαρά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας, ενώ την αυτή θέση υιοθετούν και οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα.

Η συνεχιζόμενη απουσία ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου για την φορολόγηση των δραστηριοτήτων της Εκκλησίας έχει οδηγήσει στη συσσώρευση μεγάλων ποσών, τα οποία οι Αρχές υποστηρίζουν πως οφείλονται προς τις φορολογικές υπηρεσίες, τα οποία ωστόσο η Πολιτεία δεν έχει τρόπο να εισπράξει.