Αρχική | Μάκης Κεραυνός | «Θα τα βρούμε…»
«Θα τα βρούμε…» PDF Εκτύπωση E-mail


Πηγή: Simerini
08 Μαρτίου 2005

• Αισιοδοξία Πάφου για τη φορολόγηση
• Υπ. Οικονομικών: Οι οφειλές της Εκκλησίας ανέρχονται σε 40 εκ. λίρες
• Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Εκκλησίας και Κυβέρνησης
• Αγγίζουν τα 40 εκατομμύρια λίρες οι οφειλές προς τα κρατικά ταμεία. Εντός του μήνα πραγματοποιείται νέα συνάντηση Κεραυνού με το Μητροπολίτη Κιτίου

Της Πετρούλας Αργυρού

Οριστικά και αμετάκλητα κλείνει μέσα στην επόμενη τριετία το ακανθώδες κεφάλαιο της φορολόγησης της Εκκλησίας. Σε δηλώσεις του στη «Σ», ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «επί της προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου το όλο θέμα θα λήξει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο πρώτος τη τάξη Μητροπολίτης επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις Εκκλησίας - Κυβέρνησης βρίσκονται σε καλό δρόμο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στόχος είναι η καλή συνεργασία και δεν μας χωρίζει τίποτα με την Πολιτεία».

Στις 21 Μαρτίου, ο Μητροπολίτης Κιτίου, ο οποίος ανέλαβε να διαπραγματευθεί με την Κυβέρνηση για το όλο θέμα, θα συναντηθεί εκ νέου με τον Υπουργό Οικονομικών στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει. Κατά τη συνάντηση ενδέχεται να τεθεί στο τραπέζι μελέτη, η οποία θα παραθέτει στοιχεία για το ακριβές ύψος των εκκλησιαστικών οφειλών προς το κράτος.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Yπουργείου Οικονομικών, οι οφειλές της Εκκλησίας προς τα κρατικά ταμεία ανέρχονται περίπου στα 40 εκ. λίρες και αφορούν φορολογία για την Άμυνα, φόρο ακίνητης περιουσίας, μεταβιβαστικά τέλη κτλ.. Ο μεγαλύτερος όγκος των οφειλών, περίπου £30 εκ., αφορά φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και περίπου £5 εκ. φόρο κεφαλαιουχικών κερδών.

Τσουνάμι προσφυγών

Η φορολόγηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας, όπως για παράδειγμα οι εταιρείες τις οποίες ελέγχει ή είναι μέτοχος, (τουριστικές, βιομηχανικές, τραπεζικές) συγκαταλέγεται στην ατζέντα των θεμάτων που τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Εκκλησίας - Πολιτείας. Υπενθυμίζεται ότι για το εν λόγω ζήτημα είχε προβεί σε συστάσεις και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον περασμένο Οκτώβριο.

Η φορολόγηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων δεν είναι ζήτημα για το οποίο η Εκκλησία μπορεί να επικαλεστεί το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο εξαιρείται από τη φορολόγηση εισοδήματος.

Στο μεταξύ, κατά εκατοντάδες είναι οι προσφυγές που ασκεί η Εκκλησία κατά της Δημοκρατίας για την καταβολή μεταβιβαστικών τελών στο Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Κτηματολογίου Ανδρέα Χριστοδούλου, «κάθε φορά που θα γίνει μια μεταβίβαση, η Ιερά Αρχιεπισκοπή υποβάλλει ένσταση στο Κτηματολόγιο και ασκεί προσφυγή κατά της Δημοκρατίας».

Το όλο ζήτημα προκαλεί προβληματισμό, παρά το γεγονός ότι σε μιαν από τις προσφυγές έχει κερδίσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν ανησυχίες, αφού εκτιμούν ότι η Εκκλησία θα κινείται δικαστικά και στις περιπτώσεις καταβολής τελών για την εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας. Στις 24 Φεβρουαρίου, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την καταβολή τέλους για πολεοδομικές άδειες ύψους £50.